Mennyire fontos, hogy végezzünk öndiagnózist?

Mennyire fontos, hogy végezzünk öndiagnózist?

Szerző: | márc 16, 2022 | Öndiagnózis

A lelkesedéstől

A lelkesedés ihlettel teli izgalom,
motiváció, és egy csipetnyi kreativitás.

(Bo Benett)

az apátiáig…

Ízléstelen ólajtón fehér, leértékelt kilincs.
A bejáratnál ébren álmodó macska ült.
Falra hányt végzetek csorognak lefelé,
Homályba fojtott ágy melletti kérdések.

(Franz Mercury Panelprostik)

Avagy mennyire fontos, hogy végezzünk öndiagnózist?

Zavart időszakokat élünk meg. A külső környezet sok feladatot ad, néha elviselhetetlenül nehezeket. Ezért egyre fontosabb, hogy a bensőmre figyeljek. A tudatosságomat, erőforrásaimat még inkább használnom kell. Hogyan, amikor azt érzem megfagytam, csak ordítani tudnék a fülemre téve a kezem, hogy ne lássak, ne halljak…. A kiégés, a belső bizalom elvesztése az empátiás kapacitás kimerülése. Lelkesedéstől az apátiáig.. persze ez nem egyik napról a másikra történik. Ez visszafordítható folyamat, bármely szakaszban történő beavatkozás esetén korábbi fázisok elérése lehetséges.

Apró lépések visznek el a célomig. Nem egyszerre, az „ide nekem az oroszlánt is” akaratra nem most van szükség. Ami sokat tud azonban segíteni, az:

Mennyire fontos, hogy végezzünk öndiagnózist?

Forrás: unsplash.com

Önmagam diagnózisa

A forrást sajnos megnevezni már nem tudom, egyszer találtam ezt a 7+1 állomásból álló „sorvezetőt”, amit rendszeresen előveszek, és ez alapján nagyon szépen tudok segíteni magamnak.

1. Gondoskodj a stresszoldásról. Sokan szeretnének tenni valamit a mókuskerék ellen, de úgy gondolják, az valami gyökeres változást igényel. Kezd kicsiben: csinálj magadnak egy kis szabadidőt. Mozogj, és találj magadnak egy hobbit, ami kikapcsol. Ne hanyagold el a saját igényeidet!
Az énidő nekem nagyon fontos, mert nagyon kevés van belőle. Hobbim a kézműveskedés, ami örök szerelem, és örök kikapcsolódás. A célom, hogy újra fessek, hiszen a színek, a formák angyali nyugalmat adnak.

2. Próbálj meg meditálni, egyszerűen csak legyen egy énidő, amikor minden negatív dolgot elengedsz magadtól, és amikor hagyod, hogy a problémák eltávolodjanak tőled.
Rövid metidáció, imagináció sokat segít nekem elvonulni, erőt gyűjteni, meglátni, tudatosítani. Öt perc, néha több. Nagyon élvezem. Amikor hosszabb időm van, masszőrhöz megyek. Felüdülni, újra éledni.

Próbálj meg a munkahelyeden is feltöltődni: használd ki az ebédszünetet (ne egyél az asztalodnál, és ne tologasd ezt a pihenőt csak azért, mert stresszes vagy egy feladat miatt); és persze beszélgess a kollégákkal (egy kávé vagy egy tea mellett), de ne csak a munkáról.
Az ebédszünetre jobban kellene ügyelnem, ebben még esetlen vagyok. Közel lakom a munkahelyemhez, így én otthon eszem. Finom étel, a finom illatú otthonunkban, kettesben.Az új irodámat már úgy alakítottam ki, hogy van benne egy meghitten berendezett beszélgető sarok fotelekkel. Itt a kollegáim meg tudnak pihenni egy kicsit, négyszem között tudok beszélgetni velük. A sok munka ellenére sem stresszelek már, amíg valamelyikük itt van nálam, csak rá figyelek.

3. Keress új kihívásokat: győzd le a rutinszerű munkát azzal, hogy új lehetőségek után kutatsz. Azok, akik fejlődési pontokat keresnek a munkájukban, könnyebben viselik el a monotonitással járó feszültséget.
Mindig kutatok, keresek, tanulok. Új, vagy rég elfeledett módszereket – amikről csak a port kell lefújni-, amik segítik a munkámat. Szeretek kreatív lenni.

4. Tanulj meg delegálni: ha van olyan feladat, amit kiadhatsz másnak, akkor tedd meg, mert azzal csökken a terhelés és javul az eredményesség.
Az egyik legnehezebb feladatom. Kezdő vezetőként képtelen voltam rá. Csak úgy jó, ha én csinálom meg- gondoltam, és úgy is volt, szinte mindent én csináltam. A legnagyobb fejlődésem, amire nagyon büszke vagyok, hogy ki tudok adni feladatokat a kollegáimnak. És már „nem”-et is tudok mondani.

5. Kérd meg a párodat, hogy segítsen: hallgassátok meg egymást és legyetek őszinték a problémáitokat illetően. Ne fojtsd el a téged kínzó dolgokat.
Ez nálunk mindig is megvolt. Nagy segítség nekem a családom. Örökösen hálás is vagyok ezért. Persze van olyan, hogy figyelnünk kell, mert kevesebbet foglalkozunk egymással időszakonként.

6. Fordulj pszichológushoz vagy tanácsadóhoz, mert ők segíthetnek az önmenedzselésben és saját magad még jobb megismerésében.
Nincs pszichológusom, tanácsadóm. Vannak viszont barátaim. Drága barátnőm, aki kritikusom is tud lenni, ha az kell nekem.

7. Légy objektív, és vizsgáld meg, hogy a megfelelő munkahelyen dolgozol-e. Egyetlen állás sem ér annyit, hogy az egészségedet kockáztasd, és ha lépni kell, akkor lépj: előfordul, hogy munkahelyet vagy munkaterületet kell váltanod.

Mennyire fontos, hogy végezzünk öndiagnózist?

Forrás: unsplash.com

Huh, a +1 mindig a legnehezebb. Képesek vagyunk benne maradni a biztosban, a biztosan kellemetlenben, csak mert biztosan itt van velünk. Én reményekkel teli vagyok, és mindent meg is teszek azért, hogy ami a hivatásom, a kitűzött célom, az a valóság, amit megteremtek magamnak, örömet és mentális békét hoz a mindennapjaimba.

Én pedig mentálhigiénés szakemberként melletted állok, támogatlak, hogy a saját erőforrásaidra alapozva túllendülj egy kritikus helyzeten, és megtaláld a megoldást az adott problémádra. Segítek visszatérni az egészséges lelkiállapotba. További információk a Tudatos ÉLET Programról.

Ha szükséged van egy mentálhigiénés segítőre, akkor kattints ide, ha pedig csak írnál nekem akkor a kapcsolat oldalon meg tudod tenni.

Segítsd munkámat egy megosztással:
fb-share-icon0